Buitengelezen

Kunstencentrum VIERNULVIER x Behoud de Begeerte
sam. 26 août 14:00
26 août
14:00

Geen zomerfestival zonder literatuur – of boekentips. Daar zorgt Buitengelezen voor, de openluchtvariant van Uitgelezen, het boekenprogramma van VIERNULVIER. Vanaf januari keert de zaalversie in een opgefrist format terug, met dank aan Behoud de Begeerte dat voortaan tekent voor de inhoud. In afwachting is er deze light editie met een aantal bekende gezichten: Ruth Joos (De Ochtend, Brommer op zee) presenteert een panelgesprek met als gasten Angelo Tijssens, Ibe Rossel en Melissa Giardina.

De twee Boeken op Tafel zijn: Feria van Ana Iris Simón en Over vrouwen van Susan Sontag. Aansluitend zijn er drie Signalementen: persoonlijke tips door de panelleden.
 
De livemuziek wordt verzorgd door Porcelain id, het pseudoniem waaronder Hubert Tuyishime sinds 2020 songs op de wereld loslaat. Dit opkomend talent uit Antwerpen speelde al in het voorprogramma van Meskerem Mees en Sylvie Kreusch en brengt persoonlijke teksten over identiteit, gender en racisme, gedragen door een rauwe stem.
 
https://open.spotify.com/artist/2tuWdpo73Xnjhs6y0sdpaH
 
--
Ana Iris Simón zag pas op haar tiende voor het eerst de zee. Ze werd begin jaren negentig geboren in de streek waar Don Quichot tegen windmolens vocht. Als kind bracht ze haar zomers door op de ferias, kermissen en jaarmarkten, waar haar grootouders stonden met een speelgoedkraam en haar verhalen vertelden over vroeger. Toen Simón in Madrid ging studeren, begon ze zich te schamen voor haar eenvoudige afkomst en besloot ze alles te omarmen wat de stad haar te bieden had.
 
Feria is een kleurrijk en persoonlijk boek over klasse, identiteit, familie en het belang van de plek waar je vandaan komt. Een wilde ode aan een wereld die niet meer bestaat, die Spanje op zijn grondvesten deed schudden: het boek was onderdeel van een politieke strijd en er werden al meer dan 50.000 exemplaren van verkocht.
 
--
Susan Sontag geldt bijna twintig jaar na haar dood nog steeds als een van de grootste en origineelste Amerikaanse denkers. Als geen ander weet ze culturele fenomenen treffend en scherp te ontleden. In Over vrouwen zijn voor het eerst haar reflecties over vrouwen samengebracht, met thema’s als ambitie, macht, schoonheid en veroudering. Hoewel de meeste teksten rond 1970 zijn geschreven, zijn ze beangstigend actueel. De bundel kreeg in de Nederlandse vertaling een inleiding door Bregje Hofstede.
 
--
Ruth Joos is radiopresentator (momenteel voor De Ochtend, Radio 1) en bekend van diverse boekenprogramma’s en -presentaties, zoals Brommer op zee (VPRO).
 
Angelo Tijssens maakt theater bij Ontroerend Goed, is co-scenarist van films als Girl en Close (regie: Lukas Dhont) en debuteerde vorig jaar met zijn roman De randen.
 
Ibe Rossel studeerde Engelse literatuur in Amsterdam, debuteerde als auteur met Shakespeare kent me beter dan mijn lief en heeft een column in De Standaard.
 
Melissa Giardina is een veellezer, werkt als interviewer en moderator voor diverse podia (KAAP, FAAR en Passa Porta) en verenigt haar literaire activiteiten in Vindetta!.
 
 

LOD-artistes & compositeurs