Arnon Grunberg (°1971 Amsterdam,) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver, woonachtig te New York.

In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen, gevolgd door onder andere Figuranten (1997), Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. In 2007 en 2009 verschenen respectievelijk het brievenboek Omdat ik u begeer en een bundeling van zijn reportages, Kamermeisjes & soldaten. In 2010 en 2012 verschenen de romans Huid en Haar en De man zonder ziekte, die beide zeer goed werden ontvangen. Zijn meest recente roman is Moedervlekken (2016).

Grunberg schrijft columns, essays, recensies, korte verhalen en reportages voor veel kranten, weekbladen en literaire tijdschriften zoals NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Humo en de VPRO-Gids. Daarnaast heeft hij bijdragen geleverd aan diverse Europese en Amerikaanse kranten en tijdschriften, zoals Die Welt, Die Zeit, Libération en The New York Times.

Grunberg houdt een weblog bij op www.arnongrunberg.com, schrijft wekelijks als de Mensendokter een bijdrage voor Vrij Nederland en heeft een dagelijkse column in de Volkskrant, Voetnoot, die in 2012 in boekvorm werd gebundeld. Zijn werk is vertaald in bijna dertig talen. 

Grunbergs boek De mensheid zij geprezen: lof der zotheid 2001 ligt aan de basis van de LODproductie De Mensheid, die in juni 2017 in première gaat. De Mensheid maakt deel uit van een nieuwe trilogie van Josse De Pauw. Grunberg zal zelf mee op de scène staan. Deze voorstelling vormt de eerste samenwerking tussen Grunberg en LOD muziektheater. 

Arnon Grunberg: Meer producties

Op tournee