“Het is heel belangrijk, zeker in deze economisch moeilijkere tijden, een productiehuis te hebben waarbinnen men kan functioneren, voorstellingen maken. LOD gaf en geeft me de kans mezelf te ontwikkelen als muzikant- componist, én samenwerkingen met andere kunstenaars aan te gaan. Ik realiseer me dat het een geluk, een voorrecht is om zo'n omkadering te hebben."

JAN KUIJKEN (°1964) studeerde als telg uit een muzikale familie cello en piano aan de muziekacademie in Asse. Hij speelde al in de meest uiteenlopende projecten: Urbanised (Luk Mishalle, Trevor Watts), Fukkeduk, Variations on a Love Supreme (Fabrizio Cassol, Kris Defoort), Aliceʼs 5 Moons (Nicolas Thys), Daniel Schell & Karo (op het Made to Mesure-label), Passages (Kris Defoort) …

 Jan Kuijken componeerde twee strijkkwartetten. Hij schreef o.a. de muziek voor drie dansvoorstellingen van Karine Ponties en de Afscheidssymfonie voor het Oxalys ensemble. In 1992 ontving hij “ Le Grand Prix International de Vidéo-danse”(Parijs) voor zijn muziek van de dansvideo Tristitia.

In 2000 schreef hij in opdracht van het Ictus ensemble een partituur voor hun Silent Movies - programma. Sinds 2008 werkt Jan Kuijken geregeld samen met de Nederlands actrice en theatermaakster Marlies Heuer met wie hij 3 voorstellingen maakte (Dubbelconcertino, Szymborska! en Happy Days) en met wie de komende jaren nog twee nieuwe projecten op stapel staan.

Sinds 2000 is hij componist in residentie bij LOD muziektheater. In het seizoen 2001-2002 tekende hij voor De Overstroming, een muziektheaterproductie naar een tekst van Peter Handke. Zijn zoektocht naar verwevenheid tussen woord en muziek komt verder tot uiting in de dramatische concerten die Jan Kuijken en Josse De Pauw samen maakten; Die Siel van die Mier (2004) en Liefde/zijn handen (2007).

Kuijkens volgende LODproductie Hoeveel jaren telt november vormde een ontmoeting tussen installatie, poëzie, muziek en video en in april 2011 realiseerde hij opnieuw in samenwerking met Josse De Pauw De Gehangenen. In 2014 ging hun laatste nieuwe samenwerking HUIS in première. De Pauw werkt sinds 2016 aan zijn trilogie, Jan Kuijken zal het derde deel van dit drieluik componeren. Het eerste deel, De Helden, ging in februari 2017 in première. 

Jan Kuijken: Meer producties