Gorges Ocloo wint Ultima voor 'Opkomend Talent'!

LOD-artiest in residentie Gorges Ocloo wint de Ultima voor 'Opkomend Talent'

Theatermaker en LOD-regisseur Gorges Ocloo neemt op de Ultimas de prijs voor 'Opkomend Talent' mee naar huis. De titel in deze nieuwe categorie vormt de bekroning van een nu al ongezien en volstrekt eigen artistiek parcours, waaronder de succesvoorstellingen Moby Dick, at last Queequeg speaks en The Butcher, de engel kwam niet die hij bij LOD maakte. Proficiat, Gorges!

Als multidisciplinaire artiest is zijn parcours divers, van moderne dans, performance arts, community arts, visual arts en scenografie tot het componeren van muziek voor theater en dans. Die veelzijdigheid toont zich ook in de vele samenwerkingen met makers en theaterhuizen. Zo is hij naast huisartiest bij LOD muziektheater ook deel van de artistieke kern van Toneelhuis en DE MAAN.

Met voorstellingen als Scarlet Anansie Ocloo, Oeps (Theater Antigone), Futur Simple (DE MAAN), Europa in de herfst / Europe in the fall (Theater Malpertuis) en Wat is de Wat (hetpaleis/Simon De Vos) drukte Gorges Ocloo al snel zijn stempel op het Vlaamse theaterlandschap. 

De Ultimas-jury over de keuze voor Gorges Ocloo: 

“De onbevreesdheid waarmee Ocloo zich in verschillende disciplines en rollen manifesteert, is enorm verfrissend. Een bezoek aan een voorstelling van hem is nooit vrijblijvend.” 

 

 Luister naar een interview met de laureaat 'Opkomend Talent' op Radio 2. 

Artiest in residentie bij LOD

Sinds seizoen 2019-2020 is Ocloo huisartiest in residentie bij LOD muziektheater. Zijn bewerking van Herman Melville's roman Moby Dick, at last Queequeg speaks ontving veel lof van publiek en pers. Na die eerste samenwerking met Josse De Pauw schreven de twee LOD-huisartiesten samen The Butcher, de engel kwam niet, waarin ze ook samen op het podium staan. De voorstelling doet dit seizoen verder de binnen- en buitenlandse podia aan.

Momenteel werkt Ocloo aan zijn derde LOD-productie, The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa. Voor deze AfrOpera keert de theatermaker terug naar zijn roots in Ghana. De coproductie van LOD en Toneelhuis gaat in seizoen 2022-2023 in première. 

Naar aanleiding van de prijsuitreiking schreef Josse De Pauw een brief aan de bevriende theatermaker in Knack Focus.