enoa-workshop over documentair theater en realisme op scène

14 mei 2019

enoa-workshop over documentair theater en realisme op scène

MASTERCLASS GELEID DOOR STEFAN BLÄSKE

PERIODE

3 – 6/9/2019

TAAL

Engels

VOOR

Zangers, componisten, toneelschrijvers, decorontwerpers, theaterregisseurs, artistieke creatieteams, dramaturgen, acteurs, video-ontwerpers

OVER DE WORKSHOP

In de Europese theatergeschiedenis worden poëzie, muziek en 'echte historische verhalen' op vele manieren gecombineerd; ze zijn dan ook vaak op vele manieren verbonden. Wanneer verschillende 'genres' zich verder ontwikkelden, splitsten ook hun estheticavormen en expressiemiddelen zich verder op. De centrale doelstelling van deze workshop is het bijeenbrengen van wat sommige mensen ‘documentair’ theater en ‘muziektheater’ noemen.

We moedigen jonge kunstenaars en studenten – in het bijzonder theatermakers – aan om deel te nemen. De workshop is interessant voor diegenen die met muziek bezig zijn en daarnaast ook geïnteresseerd zijn om te werken met materiaal uit onderzoek, documenten en 'het echte leven’. De masterclass wordt geleid en gemodereerd door Stefan Bläske, hoofd dramaturgie bij NTGent, waar hij samen met Milo Rau en andere artiesten werkt aan wat zij een ‘theatre of the real’ noemen.

De workshop zal een presentatie bevatten over de geschiedenis van het documentair theater (in Midden-Europa) en verschillende benaderingen en concepten bieden over hoe om te gaan met ‘realiteit’ op scène. We zullen daarnaast ook theaterproducties zien en bespreken. Bovendien zullen we individueel en in groep ideeën en concepten ontwikkelen voor mogelijke toekomstige projecten van de deelnemers.

DOEL  

Het doel van deze workshop is om de klassieke verdeling muziektheater / opera en documentair theater op te heffen en kunstenaars en muziektheatermakers aan te moedigen om vormen te ontwikkelen die beide elementen samenbrengen. Hoe kunnen de intellectuele en emotionele dimensies, de verschillende expressievormen van werken met historische documenten, biografieën en ‘echte mensen’ op scène ineenhaken met muziek, dans en zang? Wat kunnen de ontwikkelingen van deze genres in de toekomst zijn?

BIO STEFAN BLÄSKE

Stefan Bläske studeerde theater- en mediastudies, filosofie, politieke en admi- nistratieve wetenschappen en promoveerde aan de universiteit van Wenen op 'Zelfreflectie en mediareflectie in hedendaags theater'. Hij werkte voor het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek in Berlijn en schreef theaterrecensies, o.m. voor www.nachtkritik.de. Als dramaturg ging hij aan de slag bij het staatstheater in München (Residenztheater) en als freelancer voor verschillende artiesten. Hij gaf les aan verschillende universiteiten en kunstacademies, waaronder de Otto Falckenberg-school in München en ZHdK Zürich.

Van 2014 tot 2018 werkte hij als dramaturg voor Milo Rau en het IIPM - International Institute of Political Murder op verschillende projecten zoals Empire (gecoproduceerd door Kunstenfestivaldesarts, Brussel) en in Duitse stadstheaters zoals Schaubühne Berlin (Compassion & Lenin). Zijn eerste project in Gent was Five Easy Pieces, geproduceerd door CAMPO, dat verschillende prijzen in Europa won en geselecteerd werd voor het Theatertreffen-festival in Berlijn. Duitse theatercritici selecteerden Stefan Bläske in 2017 als "dramaturg van het jaar" (Theaterheute). Sinds 2018 is hij hoofd dramaturgie bij NTGent.

DEADLINE

15 juni 2019

SELECTIECRITERIA

cv + motivatiebrief (versturen naar rozemarijn@lod.be)

PRAKTISCHE INFO

Workshop, lunch & tickets voor andere theaterproducties worden door de organisatoren aangeboden.  

LOCATIE

LOD muziektheater, Bijlokekaai 3, 9000 Gent (België)

Georganiseerd door LOD muziektheater & enoa, European Network of Opera Academies

15 november 2018
Kunstenaarsportretten ‘i c o n’

Kunstenaarsportretten ‘i c o n’

Gisteren ging 'i c o n' in première tijdens NEXT festival in Kortrijk. In deze kunstenaarsportretten laten we de artiesten aan het woord.