Kunstenaarsportretten ‘i c o n’

15 november 2018

Kunstenaarsportretten ‘i c o n’

De basis voor i c o n werd gelegd tijdens de ontmoeting tussen componist Frederik Neyrinck en librettiste Sabryna Pierre op een TOTEM(s) Académie in Avignon, in juli 2016. In de daaropvolgende maanden zullen de twee elkaar een aantal keer onmoeten tijdens verschillende workshops van enoa. Steve Salembier en Charlotte Bouckaert van Atelier Bildraum, sopraan Lieselot De Wilde en acteur Tibo Vandenborre vervoegden intussen de rangen. 

In een reeks korte kunstenaarsportretten laten we de artiesten aan het woord over hun persoonlijke ervaring met het creatieproces van i c o n

i c o n ging in première op 14 en 15 november 2018 tijdens NEXT festival in Budascoop, Kortrijk en is daarna te zien in Amsterdam, Gent, Luxemburg, Lissabon en Antwerpen. 

Atelier Bildraum, regie & scenografie
Atelier Bildraum, creatief duo achter de regie en scenografie van 'i c o n' over hun ervaring met het creatieproces:
“Het wordt een hybride mix, een mengvorm van een concert, een fotoshoot en een filmset, in een architecturale ruimte waarin de grenzen tussen het publiek en de artiesten op scène vervagen (…)”.

Frederik Neyrinck, componist
Componist Frederik Neyrinck over de muziek die hij schreef voor 'i c o n': 
"Het was een totaal andere manier van samenwerken bij 'i c o n'. Er is een veel nauwere verbinding tussen zowel Lieselot De Wilde, Asko Schönberg en Tibo Vandenborre, als met de ideëen van Atelier Bildraum, de tekst van Sabryna Pierre en de techniekers... Je voelt dat we iets maken wat écht geconnecteerd is."

Lieselot De Wilde, sopraan
Lieselot De Wilde over haar rol als 'icon': 
"Een icoon worden, dat moet ergens al in jezelf zitten. Je moet daar zin in hebben".

Tibo Vandenborre, acteur
Tibo Vandenborre a.k.a. 'Mister Death' over 'i c o n' en de terugkeer naar zijn eerste liefde:
"Het is een heel fysiek, tactiel spiegelspel. Er zijn heel veel verschillende zaken die ik tegelijkertijd kan onderzoeken".