Yinka Shonibare

Divide and Rule

Khalid Koujili El Yakoubi
I.H.K.V. 10X10 I.S.M. VIERNULVIER
do 26 jan 20:00
26 jan
20:00
  • 26 jan
    20:00
    in, Gent
    Kunstencentrum VIERNULVIER - Gent (BE)

Over de absurditeit van de kolonisatie van Afrika.

Divide and Rule is een theatrale interpretatie van de Conferentie van Berlijn (15.11.1884 - 26.02.1885). Op deze conferentie werd de kaart van Afrika verdeeld onder Europese machthebbers, zogezegd ‘voor de weldaden van de beschaving’. 

Divide and Rule belicht deze historische gebeurtenis en de complexe thematiek van kolonisatie op een toegankelijke manier, in een absurde stijl waarin documentair en grotesk theater elkaar ontmoeten. In het stuk zitten niet alleen de machthebbers België, Frankrijk, Duitsland en Engeland samen rond tafel met de Britse ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley, maar is ook Afrika als personage aanwezig. 

Historische feiten en personages worden uitvergroot en gelinkt aan hedendaagse dynamieken. De objectivering van Afrika en de absurditeit ervan, worden theatraal vertaald naar een voorstelling waarin tekst, muziek, beeld en fysiek spel elkaar kruisen.  

Worden daarbij niet geschuwd: machtsspelletjes, motieven en retoriek die hebben bijgedragen aan een stuk geschiedenis dat tot vandaag de dag bepalend blijft voor de Afrikaanse realiteit. Hierdoor ontstaat een metafoor voor actuele machtsdynamieken.

In het kader van 10x10, een samenwerking tussen LOD muziektheater & Kunstencentrum VIERNULVIER

Onderdeel van

Credits

concept & regie Khalid Koujili El Yakoubi spel Marjan De Schutter, Rashif El Kaoui, Bjorn Floréal, Patricia Kargbo, Rachid Laachir en Lois Lumonga Brochez scenografie, licht & techniek Gilles Polak kostuum Amber De Saeger muziek Han Stubbe dramaturgie Esther Severi schrijfcoaching Dounia Mahammed copresentatie Compagnie Cecilia