Annemie Augustijns

Brodeck

vr 9 feb - za 9 mrt
9 feb
-
9 mrt

Componist Daan Janssens bewerkt Philippe Claudels succesroman tot een opera

Een man komt binnen in een herberg om boter te kopen. In plaats daarvan treft hij zijn dorpsgenoten aan, die net een gruwelijke misdaad begingen. Ze vragen hem verslag uit te brengen van de feiten. ‘Mijn naam is Brodeck en ik heb er niets mee te maken’, zo begint zijn relaas. Stap voor stap reconstrueert hij hoe een vreemdeling over de bergkammen komt aangelopen en herinneringen oproept die de dorpelingen liever laten sluimeren. 

Le Rapport de Brodeck van de gevierde auteur Philippe Claudel dateert uit 2007, maar de roman heeft niets aan urgentie ingeboet. Componist Daan Janssens herwerkte deze duistere parabel over oorlog, xenofobie en herinnering tot het libretto van zijn derde opera. In zijn unieke muzikale taal, laverend tussen filmische grandeur en klanken van kristal, duikt hij in het veelgelaagde geheugen van de verteller. Claudels geraffineerde spel met de tijd is ook gefundenes Fressen voor regisseur Fabrice Murgia, geroemd om dynamisch theater dat drijft op live-video. Samen vertellen Janssens en Murgia een verhaal dat zich niet laat vergeten.


Coproductie met Opéra national de Lorraine en Opera Ballet Vlaanderen i.s.m. LOD muziektheater

Credits

compositie Daan Janssens regie Fabrice Murgia muzikale leiding Marit Stridlund scenografie Vincent Lemaire kunstwerken Esther Glück kostuumontwerp Clara Peluffo Valentini lichtontwerp Emily Brassier video-ontwerp Giacinto Caponio live video Maxime Jennes, Emilie Montagner koorleiding Jan Schweiger kinderkoorleiding Hendrik Derolez cast: Brodeck Damien Pass Emélia Elisa Soster Fédorine Helena Raskere Göbbler / Peiper Thomas Blondelle Schloss Kris Belligh Orschwir Werner Van Mechelen Bûller / Ulli Tijl Faveyts Poupchette Solist kinderkoor OBV Anderer Josse De Pauw Diodème Jean-Pierre Baudson koor & orkest Koor Opera Ballet Vlaanderen, Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen, Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen 

LOD-artiesten & componisten