Bushra El-Turk

De muziek van Bushra El-Turk, geboren in Londen, draagt de invloed van haar Libanese wortels in zich en beweegt zich op het continuüm tussen Oosterse en Westerse idiomen in geluid en ideologie. Geselecteerd door de BBC als een van de meest inspirerende 100 vrouwen van vandaag, heeft Bushra verschillende werken geschreven voor de concertzaal, dans, theater en multimedia, zowel uitgevoerd als uitgezonden op radio en televisie wereldwijd. Haar stukken zijn uitgevoerd door ensembles als het London Symphony Orchestra (LSO Panufnik Scheme 2012), BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Royal Opera House, London Sinfonietta, Birmingham Contemporary Music Group (BCMG), Manchester Camerata, Opera Holland Park, OrchestUtopica (Portugal), Athelas Sinfonietta (Denemarken) Hermes Ensemble (België), Orchestre National de Lorraine (Frankrijk), Lets Radiokoor, Ensemble Saraband (Duitsland), Atlas Ensemble, Ensemble Zerafin, Orkest de ereprijs (Nederland), Libanees Filharmonisch Orkest, Lunatics at Large (VS) en Wissam Boustany. Voorstellingen vonden plaats in o.a. het Lincoln Centre (New York), Deutsche Oper Haus (Berlijn), Bridgewater Hall (Manchester), Birmingham Symphony Hall, Cadogan Hall, de Southbank en het Barbican (Londen). 

Bushra ziet kunst als een middel tot sociale verandering en schrikt er niet voor terug om belangrijke sociaal-culturele kwesties aan de orde te stellen die om een stem vragen. 

Ze voltooide een door de AHRC gefinancierd doctoraat in muzikale compositie aan de Universiteit van Birmingham onder de supervisie van Michael Zev Gordon, waar ze de integratie van Midden-Oosterse en Westerse kunstmuziek onderzocht.

2018 was getuige van Bushra's BBC Proms-eerste compositie-opdracht, een stuk voor de sopraan Carly Owen in National Opera Studio en twee stukken voor Berlijns Babylon Orchestra gespeeld in Deutsche Oper Haus. 

2019 zag de wereldpremière van Tmesis voor Symfonieorkest, uitgevoerd door het BBCSO in het Dubai Opera House op de BBC Proms Opening night en Bushra is enthousiast om opnieuw een opdracht te krijgen van het London Symphony Orchestra om Tuqus uit te voeren voor een polyvalent orkest onder leiding van Sir Simon Rattle. 

In 2020 werkte Bushra mee aan de curatie van het tweejaarlijkse festival All Arias met Opera Ballet Vlaanderen, deSingel Antwerpen, LOD muziektheater, Concertgebouw Brugge en Muziektheater Transparent waar ze gastartiest en gezicht van het festival zou zijn (uitgesteld tot voorjaar 2023). Ze voltooide ook Woman at Point Zero Opera (in opdracht van LOD muziektheater), nu uitgesteld tot 2022, en een opdracht voor Concertgebouw Brugge gebaseerd op hun Angel Series. Daarnaast kreeg Bushra een co-commissie van Orchestre de Chambre de Paris en Opéra Orchestre National Montpellier om een concertino te schrijven voor Taegum en orkest, uitgevoerd door Hyelim Kim, dat nu in première zal gaan in het seizoen 2021/2022 in Montpellier en Parijs.

Bushra's huidige projecten voor 2021 omvatten een opdracht van YCAT (Young Concert Artists Trust) om te schrijven voor strijkkwartet en een orkeststuk.

Producties

  • 4 okt
   19:30
   On tour,
   Seoul Performing Arts Festival, Seoul (KR)
  • 5 okt
   15:00
   On tour,
   Seoul Performing Arts Festival, Seoul (KR)
  • 10 jul
   17:00
   On tour,
   Festival Aix-en-Provence (FR)
  • 11 jul
   20:00
   On tour,
   Festival Aix-en-Provence (FR)
  • 21 apr
   20:00
   All Arias Festival
   On tour,
   deSingel - Antwerpen (BE)
  • 22 apr
   20:00
   All Arias Festival
   On tour,
   deSingel - Antwerpen (BE)
  • 26 apr
   20:00
   All Arias Festival
   in, Gent
   Kunstencentrum VIERNULVIER - Gent (BE)
  • 28 apr
   20:00
   All Arias Festival
   On tour,
   Concertgebouw Brugge (BE)
  • 7 jun
   20:00
   On tour,
   Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg (LU)
  • 28 jun
   19:45
   On tour,
   Royal Opera House - Londen (VK)
  • 29 jun
   19:45
   On tour,
   Royal Opera House - Londen (VK)
  • 30 jun
   19:45
   On tour,
   Royal Opera House - Londen (VK)
  • 15 sep
   19:30 - 20:30
   On tour,
   Palau de les Arts Reina Sofía - Valencia (ES)
  • 22 mei
   20:00
   On tour,
   Wiener Festwochen - Wenen (AT)
  • 23 mei
   20:00
   On tour,
   Wiener Festwochen - Wenen (AT)