Nabou Claerhout

Nabou Claerhout (°1993, Antwerpen) nam een dappere en ongewone sprong om trombone te leren spelen op 9-jarige leeftijd. Niemand kon toen vermoeden dat ze jaren later midden in de hedendaagse jazzscene zou belanden. Vandaag is Nabou een van de meest veelbelovende en vernieuwende jazztrombonisten van de Benelux.

Met Fred Wesley en Mark Guiliana in het achterhoofd ging de jonge Nabou van de Kunsthumaniora Brussel naar Codarts Rotterdam, met o.a. Bart Van Lier en Ilja Reingoud als haar docenten. Van jongs af aan kreeg Nabou de kans om samen te spelen met internationaal gerenommeerde artiesten als Bert Joris, John Ruocco, Dave Holland, Dave Douglas, Evan Parker, Martin Fondsen, Jules Buckley, Jeroen Van Herzele, Andy Hunter, Bert Boeren, Akua Naru etc. Na een stop aan de Royal Academy of Music in Londen (2017), studeerde Nabou in 2018 af aan Codarts. Sindsdien geeft ze les aan het Kortrijks Conservatorium en de Wilrijkse muziekacademies, en werkt ze sinds september 2021 als onderzoeker aan het Arts & Research Institute in Antwerpen.

Met haar kwartet N∆BOU en de debuut ep Hubert (2019) van de band werd ze zonder enige twijfel een van de steunpilaren van de nieuwe jazzgeneratie in België, zowel als soliste, bandleider als componiste. Nabou verdiende haar sporen ook met een waaier aan andere projecten: het Ghent Youth Jazz Orchestra, National Youth Jazz Orchestra (winnaar van de 2016 'Zilveren Notenkraker' Award), Young Metropole Orchestra, Jokke Schreurs Septet, Azbeul, Pompelomina, Tadpole Evolution, Muze Jazz Orchestra feat. Lennert Baert & Het Gezin Van Paemel Theater.

Ook Nabou's podiumcarrière is al indrukwekkend, met optredens op festivals als het North Sea Jazz Festival, London Jazz Festival, Gent Jazz Festival, Jazz Middlheim, Brussels Jazz Weekend, Dranouter Festival, Gateshead International Jazz Festival, Gentse Feesten, in gerenommeerde zalen als Bimhuis, De Roma, LantarenVenster, De Handelsbeurs, Flagey en tijdens tournees in België, Nederland, UK en Japan.

Ze is nu te gast bij LOD muziektheater als artist in residence. Ze maakt haar eerste grote productie bij LOD in 2026.

Producties