enoa

European Network of Opera Academies 

Jonge kunstenaars hebben het vandaag de dag niet gemakkelijk. LOD vindt het dan ook belangrijk om ruimte en middelen te creëren voor deze jonge artiesten.

LOD muziektheater is een van de oprichters en actieve leden van enoa: European Network of Opera Academies. Samen met elf andere Europese operahuizen moedigt LOD jong talent aan door hen educatie- en uitwisselingsmogelijkheden te bieden, en door samen nieuwe voorstellingen te coproduceren. Sinds 2020 is er binnen het netwerk bijzondere aandacht voor diversiteit en inclusie. Elk jaar organiseren we in het kader van enoa een onderzoeks- en praktijkworkshop en geven we jonge artiesten de kans om zich bij te scholen in andere Europese steden, onder de vleugels van gerenommeerde namen in de operawereld. Het netwerk focust op vier pijlers: 

  • Workshops: alle partners in het netwerk organiseren internationale kwaliteitsvolle workshops die verband houden met het maken van muziektheater en opera. Zo organiseerde LOD een workshop over documentair muziektheater, geleid door Stefan Bläske, in 2019. Alle partners ‘sturen’ talentvolle kunstenaars naar workshops van de andere enoa partners. In 2023 wordt deze workshop geleid door Stacy Hardy, rond het thema ‘new narratives’.
  • Labs: worden opgezet om onderzoek tijdens creaties mogelijk te maken. Zo was LOD te gast in Aix-en-Provence, in Aldeburgh en in Lissabon.
  • Residenties: er werden twaalf kunstenaars uitgekozen, elk van hen wordt ondersteund door een partnerorganisatie. LOD ondersteunt momenteel twee kunstenaars: Mikhail Karikis, een en Caitlin Smith.
  • Coproductie: enoa selecteerde acht muziektheaterprojecten voor coproductie. The Golden Stool van Gorges Ocloo werd hiervoor geselecteerd.