KIJKEN

CODES IN THEATER EN OPERA

EEN THEATERZAAL IS EEN BIJZONDERE PLEK. 
JE STAPT ER EVEN UIT DE ECHTE WERELD, EN KOMT IN EEN VERZONNEN UNIVERSUM TERECHT, OOKAL LIJKT HET VAAK HEEL ECHT. 
ER GELDEN DAN OOK EEN PAAR SPECIFIEKE AFSPRAKEN OM IN DIE MICRO-KOSMOS TE MOGEN KOMEN.

EEN THEATER- OF OPERABEZOEK

Misschien ga je vaak naar toneel kijken, maar misschien is dit je eerste theater-ervaring. Dan kan het zeker geen kwaad om je daar (met je klas) op voor te bereiden. Wat mag er in zo’n toneelzaal? Wat mag er niet? Zijn er zaken die moeten?

OEFENING

  • Wie gaat er vaak naar theater?
  • Voor wie is dit de eerste keer?
  • Name something you really shouldn't do during a performance? 

Bekijk zeker ook dit korte filmpje, waarin op een speelse manier een aantal belangrijke theatercodes worden uitgelegd. 

BE MY SUPERSTAR IS EEN IMMERSIEVE OPERA. 'IMMERSIEF': WAT IS DAT?

In het theater spreken we vaak van de vierde wandDie zogenaamde vierde wand staat als een soort muur tussen het podium en het publiek. In een klassieke theaterzaal, heeft het podium 3 wanden (achterwand, linker- en rechterwand). Die vierde wand is dus denkbeeldig, maar zorgt voor afstand tussen publiek en acteurs.

In deze voorstelling is er helemaal geen sprake van die vierde wand. Het publiek zit langs alle kanten, en de zangers zoeken zelfs contact met het publiek.

Daarom is Be My Superstar geen klassieke voorstelling, maar een 'immersieve opera'. 'Immersief' komt van het Engelse werkwoord to immerse, wat eigenlijk 'onderdompelen' wil zeggen. Als publiek ben je niet gewoon passief naar een voorstelling aan het kijken, maar word je betrokken met wat er op scène aan het gebeuren is. Je wordt deel van het verhaal. 

HOE WORDT EEN VOORSTELLING 'IMMERSIEF'? 

Regisseuse Alexandra Lacroix doet dit door het publiek niet op een tribune of op stoeltjes te laten plaatsnemen, maar door in de scenografieervoor te zorgen dat je als publiek het gevoel hebt dat je middenin de actie bent terecht gekomen.

Wanneer je Be My Superstar binnenstapt, kom je binnen in een nachtclub, waar je mee mag dansen en zingen. De zangers en muzikanten bewegen ook rond, achter en tussen het publiek. Hierdoor komt de muziek van overal rondom je, zodat het soms niet goed duidelijk is waarvan de actie komt. Op die manier krijg je als toeschouwer het gevoel dat je deel uitmaakt van de voorstelling. 

*De scenografie is het uittekenen van het decor en het bepalen van hoe de acteurs en zangers hierin bewegen.

Welke termen moet je onthouden?

Scenografie, theatercodes, vierde wand, immersief