(c) Michiel Devijver

Buitengelezen #1

Fien Sabbe, Jos Geysels & Jean Paul van Bendegem
Bijloke Wonderland
za 13 aug 14:00
13 aug
14:00
  • 13 aug
    14:00
    in, Gent
    Bijloke Wonderland - Tent - Gent (BE)

Op zaterdag 13 en 27 augustus vinden de UITGELEZEN-avonden plaats in openlucht!

Op zaterdag 13 augustus vindt onze UITGELEZEN-avond plaats in openlucht! Vaste panelleden Jos Geysels en Fien Sabbe nemen hun gasten mee naar de Bijlokesite, om er de avontuurlijkste boekentips van het moment uit te wisselen. Tussendoor zorgt een muzikant voor welklinkende intermezzo’s. Voer voor literaire veelvraten en aficionado’s van de linnen rug!

Samen hebben ze het over Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, een roman over illusies die even snel verwelken als bloemen. Daarna komt Het snoephuis van Pulitzer Prize-winnares Jennifer Egan, een groots verhaal over de impact van technologie op onze menselijkheid. Als special guest verwelkomen ze professor Jean Paul van Bendegem en praten ze over zijn boeken Geraas en geruis en Wijs, grijs & puber.

Josephien brengt tijdens de intermezzo's een mix tussen pop en soul. Beïnvloed door artiesten als Alice Phoebe Lou, Amy Winehouse en Alabama Shakes probeert ze in al haar liedjes een persoonlijk verhaal te vertellen, allemaal overdekt met een groovy sausje.

Jeroen Brouwers - Bittere bloemen

Grijsaard maakt tegen zijn zin een cruise over de Middellandse Zee. Als ex-rechter, ex-politicus en ex-schrijver heeft hij voldoende om op terug te zien, wat hij doet met vrolijk cynisme en opgewekt gekanker. Het voorbije leven was allerminst zonder succes, maar wat eraan ontbrak heeft zijn vereenzaamde nadagen bepaald. Aan boord ontmoet hij een vroegere leerlinge. Het eiland Corsica is het decor van enkele gebeurtenissen, die de oude man en de veel jongere vrouw een etmaal in elkaars gezelschap houden.

Luchtig genoteerd in korte hoofdstukken, waarin Brouwers opnieuw zijn excellente meesterschap demonstreert.

“ ‘Bittere bloemen’ is een vintage Brouwers. Filosofische referenties en aforismen over de tentakels van de ouderdom, de naderende dood, de bedriegerijen van het geheugen en de verzengende inslag van de liefde liggen voor het grijpen. Af en toe laat Brouwers de polemist  los in Hammer, die de fulminades rondspuwt als hinderlijke kersenpitten. ‘Bittere bloemen’ is een roman van grote klasse waarin Eros en Thanatos hun ultieme alliantie aangaan.” - Juryrapport Libris Literatuur Prijs

Jennifer Egan - Het snoephuis

Het is 2010. De succesvolle, maar rusteloze ondernemer Bix Bouton spreekt een professor van Columbia University, die experimenteert met het menselijk geheugen. Tien jaar later geeft Bix’ nieuwe technologische programma 'Greep op uw onbewuste' toegang tot al je herinneringen, die je bovendien met anderen kunt uitwisselen. Het systeem verleidt velen – hoewel niet iedereen. 

Pulitzer Prize-winnaar Jennifer Egan weeft de verregaande gevolgen van het programma door de levens van verschillende personages, wier paden zich meermaals kruisen. In haar spectaculaire verbeeldingswereld bestaan er tellers die menselijke verlangens opsporen en uitpluizen, en ontduikers, die het collectief bewustzijn ontduiken omdat ze inzien wat de prijs is van ‘een hapje van het snoephuis’.

“Vloeiend, spits en grappig. Geen enkele stijl of genre lijken voor haar te hoog gegrepen.”
- De Morgen

Nederlands gesproken

 

 

Een initiatief van 
LOD muziektheater, Muziekcentrum De Bijloke, STAM en laGeste (les ballets C de la B & kabinet k)
Met de steun van 
Kunstencentrum VIERNULVIER