The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa

LOD & Toneelhuis / Gorges Ocloo
do 27 apr - za 6 mei
27 apr
-
6 mei

Gorges Ocloo brengt met The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa een uiterst ritmische, dynamische AfrOpera
 

Gorges Ocloo brengt voor The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa tien zwarte vrouwen samen op scène. De Zuid-Afrikaanse sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga en mezzo-sopraan Nonkululeko Nkwinti worden vergezeld door een groep van acht danseressen, percussionisten en zangeressen. Zij brengen een bijzondere mix van klassiekers uit het westerse operarepertoire, door Ocloo omgetoverd tot een uiterst ritmische, dynamische AfrOpera.

Samen vertellen zij het verhaal van de War of the Golden Stool: een historische oorlog in 1900 tussen Groot-Brittannië en het vrouwelijke leger van het Ashantirijk, een etnische groep uit het zuiden van het huidige Ghana waar ook de roots van Ocloo liggen. Krijgster Nana Yaa Asantewaa stond aan het hoofd van dit leger en leidde het verzet. Een onderbelicht verhaal uit de Afrikaanse geschiedenis over de kracht van symbolen, de strijd om onafhankelijkheid en vooral: de vrouw die de strijd tot op het einde leidde.

Credits

concept, regie, tekst & compositie Gorges Ocloo sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga mezzo-sopraan Nonkululeko Nkwinti koor Doris Bokongo Nkumu, Nathalie Bokongo Nkumu, Gloria Biney, Titilayo Oliha, Saar-Niragire De Groof, Briana Stuart, Maïmouna Badjie & Somalia Williamson advies compositie & koormeesterJoris Minten advies libretto Josse De Pauw dramaturgie Tom Rummens muzikaal advies Katherina Lindekens productieleiding Eva De Wolf regie-assistentie Karlien Torfs productie LOD muziektheater en Toneelhuis coproductie Opera Ballet Vlaanderen met de steun van enoa en de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid tax shelter partner Flanders tax shelter