Kurt Van der Elst

De Blinden

LOD / Josse De Pauw & Jan Kuijken
do 3 okt - zo 17 nov
3 okt
-
17 nov

Josse De Pauw en Jan Kuijken bewerkten de tekst van Maeterlinck tot een voorstelling, met muziek van Jan Kuijken uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en met Josse De Pauw, Zukisa Nante en Taka Shamoto op scène.

Sterke teksten hebben in alle tijden iets te zeggen. Meer dan een eeuw geleden schreef Maurice Maeterlinck Les Aveugles, en die tekst is vandaag nog altijd leesbaar, zegbaar, zingbaar, beluisterbaar… en ook nog ten volle begrijpelijk binnen de eigen tijd.

Josse De Pauw en Jan Kuijken bewerkten de tekst van Maeterlinck tot een voorstelling, met muziek van Jan Kuijken uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en met Josse De Pauw, Zukisa Nante (vervangt Gorges Ocloo) en Taka Shamoto op scène. De Blinden is het derde deel van De Pauws Trilogie/Trifonie, na De Helden en De Mensheid.

Onderdeel van:
Josse De Pauw

Een groep blinden op een eiland, in een bos, in de herfst… ze horen de zee, de vallende bladeren. Ze wachten op hun gids, hun leider, de priester… hij die kan zien. Waar is hij? Is hij weggegaan? Voor even of voor altijd? Komt hij terug? Is hij dood? Ze weten niet, ze zien niet, ze wachten.

De blinden, de aangespoelden, de vluchtelingen, de achtergelatenen… zij die niet kunnen zien. En de priester, de leider, de gids… kan hij zien of is hij ziende blind? En het publiek, zij die komen kijken… kunnen zij zien?

Credits

concept & regie Josse De Pauw compositie Jan Kuijken tekst Maurice Maeterlinck tekstbewerking Josse De Pauw & Jan Kuijken eindmonoloog Tom Jansen met Josse De Pauw, Zukisa Nante (vervangt Gorges Ocloo), Taka Shamoto muzikale leiding Marnix De Cat muzikale uitvoering Collegium Vocale Gent zang Viola Blache (sopraan), Cécile Pilorger (alt), Magdalena Podkościelna (sopraan), Carla Babelegoto (vervangt Sofia Gvirts) (alt), Karolina Hartman (alt), Philippe Kaven (bas), Marnix De Cat (countertenor), Vincent Lesage ( tenor), Felix Rumpf (bariton) licht Eric Soyer scenografie Eric Soyer & Anne Marcq uitvoering doek Anne Marcq & Esther Denis uitvoering decor atelier Théâtre National kostuums Greta Goiris uitvoering kostuums Bert Menzel, Claudine Grinwis & Catherine Piqueray video Wim Piqueur & Pascal Poissonnier techniek Brecht Beuselinck, Jannes Dierynck, Wim Piqueur engelse vertaling Laurence Alma Tadema boventiteling nederlands Josse De Pauw productieleiding & boventitels Kristel Deweerdt productie LOD muziektheater en Theaterproductiehuis ZEELANDIA coproductie KVS Brussel, Théâtre National Wallonie – Bruxelles, Theater Aan Zee, Collegium Vocale Gent, le Manège Maubeuge, Théâtre de Namur, GoneWest, cultuurprogramma van de provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland met de steun van Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid met dank aan Emad Khazal, Adela Martinez, Annie Van Hoorick, Holia Abdulhamid, Eman Dawoud Radwan, Ali Ibrahim Yaseen, Adel Osmani, Siraj Muwafaq Al-Bayati

LOD-artiesten & componisten