(c) Bart Grietens

VanThorhout (preview)

Not Standing / Alexander Vantournhout
Bijloke Wonderland
vr 26 aug - zo 28 aug
26 aug
-
28 aug

VanThorhout vormt een energieke en precieze dissectie van mannelijke kracht en de culturele beeldvorming errond. 

Of het nu om oude goden, antieke helden, soldaten of sporters gaat, de verheerlijking van mannelijke kracht neigde doorheen de geschiedenis vaak naar een viering van oorlog, agressie en geweld. Thor, naar wie de titel verwijst, is er een van de bekendste verpersoonlijkingen van. Hij kan een donderstorm ontketenen en leeft tot op de dag van vandaag voort als een van de superhelden in de Marvel-strips en -films, steevast afgebeeld met zijn Mjölnir, een hamer met veel te korte steel. Hoe kunnen we in een tijd waar stereotiepe vormen van mannelijkheid sterk in vraag worden gesteld, nieuwe manbeelden genereren? 

In VanThorhout betreedt Alexander het podium als Thor, en gaat o.a. aan de slag met zijn eigen Mjölnir. Zoals steeds bij het werk van Alexander wordt de relatie tussen object en performer al snel ambigu. Wanneer verlies je de kracht om deze zware hamer te manipuleren en wanneer neemt de hamer het over en wordt hij oncontroleerbaar? Wat als al deze beelden van macht uiteenvallen? 

VanThorhout is een nieuwe solo van Alexander Vantournhout. Na een aantal groepsvoorstellingen staat hij nu opnieuw alleen op scène.  

Vanaf 12 jaar

Een initiatief van 
LOD muziektheater, Muziekcentrum De Bijloke, STAM en laGeste (les ballets C de la B & kabinet k)
Met de steun van 
Kunstencentrum VIERNULVIER

Credits

choreografie en uitvoering Alexander Vantournhout artistiek assistent Emmi Väisänen dramaturgie Rudi Laermans & Sébastien Henderickx outside eye Charlotte Cétaire, Anneleen Keppens, Esse Vanderbruggen & Sandy Williams object manipulation outside eyes Simon Janson & Sebastian Bergerprop design Tom De With & Willy Cauwelier podium Willy Cauwelier lichtontwerp Bert Van Dijck concept gebaseerd op originele notes van Rinus Samyn met dank aan Bojana Cvejić, Ben Mcewen & Tom Van der Borght  company manager Esther Maas technische productie Rinus Samyn productie manager Barbara Falter & Aïda Gabriëls spreiding Frans Brood Productions productie not standing co-productie Kunstencentrum VIERNULVIER, Le CENTQUATRE (Parijs), Les Subsistances – SUBS (Lyon), Les 2 Pôles Nationaux des Arts du Cirque normands — La Brèche (Cherbourg) & le Cirque-Théâtre d'Elbeuf, 3 bis f - centre d'arts contemporains (Aix-en-Provence) met de steun van la Fondation d’entreprise Hermès in het kader van het New Settings-programma en de Vlaamse overheid. 

Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent, artiste associé van le CENTQUATRE Parijs en Cirque-théâtre Elbeuf en cultureel ambassadeur van de stad Roeselare. Alexander Vantournhout wordt gesteund door FondationBNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten.