wo 1 apr - za 14 nov

A Revue

Benjamin Abel Meirhaeghe
1 apr
-
14 nov

 Het theater als teletijdmachine met de nar als spelmeester

In A Revue bekijkt Benjamin Abel Meirhaeghe het brede spectrum aan menselijke gevoelens naast het perspectief van de opkomende artificiële intelligentie. Met fragmenten uit verschillende aria’s, canons, dansen en cantates van componisten zoals Janequin, Ligeti, Mozart, Vivaldi, Schubert en Schönberg start hij een dialoog tussen tragedie en komedie. Of, meer nog, een confrontatie tussen het hart en het hoofd, tussen mens en machine. In een bevreemdende, cabareteske constructie wordt het conflict tussen verleden en heden de toeschouwer dubbelzinnig onder de neus gewreven. Nu eens ensceneert Meirhaeghe een tableau vivant over liefde en oorlog; dan weer zet hij zonderlinge bewegingen in gang of tekent hij hartverscheurende metaforen uit. Hij mikt op transmutaties: het theater wordt een teletijdmachine, met de nar als spelmeester.

 In het kader van 10x10, in samenwerking met Vooruit, Gent

Onderdeel van:
10x10

Regisseur, contratenor, performer en zelfverklaarde hofnar Benjamin Abel Meirhaeghe onderzoekt hoe hij opera- en balletrepertoire een nieuwe invulling kan geven. Hij speelt met de grote emoties en gebaren van deze kunstvormen en houdt ze tegen het licht van vandaag. Zo legde Meirhaeghe in zijn afstudeervoorstelling The Ballet (2018) het hedendaagse lijden naast het lijden uit de romantiek. De voorstelling verkende tegelijkertijd hoe jonge makers het grote podium kunnen bezetten.

Credits

concept & regie Benjamin Abel Meirhaeghe productie Opera Ballet Vlaanderen, d e t h e a t e r m a k e r, Kunstencentrum Vooruit, LOD muziektheater