Kurt Van der Elst

De Helden

LOD / Josse De Pauw, Dominique Pauwels
wo 8 jan en do 9 jan
8 jan
en
9 jan

Een monoloog over het heldendom en de betekenis daarvan vandaag 

Is een mens in staat zijn leven te geven? Voor zijn land, voor zijn lief, voor zijn overtuiging? Kunnen helden echt bestaan of zijn ze enkel een onmisbaar element van het stichtend verhaal? En als ze hebben bestaan, was datgene waarvoor ze hun leven gaven, hun sterven waard? En als ze nog steeds bestaan, waar geven ze dan nu hun leven voor? En weten helden zélf dat ze helden zijn?

Voor De Helden schrijft Josse De Pauw een monoloog waarin hij vraagtekens plaats bij het heldendom en de betekenis daarvan vandaag. Historica Sophie De Schaepdrijver staat hem bij in zijn zoektocht. Dominique Pauwels vertrekt voor zijn compositie vanuit stemmen en concrete geluiden. Hoe zou het hoofd van degene die hier aan het woord is, klinken? Niet alles ligt vast in een partituur, de tekst is in direct contact met geluid en muziek. Met technicus Brecht Beuselinck live op de scène, wil Josse De Pauw elke avond weer bouwen aan de meerstemmigheid van het heldendom. Een productie van LOD muziektheater en KVS.

 Een monoloog over het heldendom

Onderdeel van

Een man, een foto van zijn kind, een vlag van zijn land, een stukgelezen boek van een groot denker die hem inspireerde, de toespraak van een groot leider, de honderdvijfenzeventig geboden van een oude god… Versleten stutten van een mensenleven. Alles heeft een eigen verhaal, alles heeft een eigen stem, een eigenheid. Zo klinkt het hoofd van die man. De man zélf: hij spreekt zijn twijfel uit.

Credits

regie, tekst, spel Josse De Pauw compositie & installatie Dominique Pauwels live remix Brecht Beuselinck licht & decor Eric Soyer kostuums Greta Goiris research Sophie De Schaepdrijver muziek (opname) SPECTRA : Pieter Jansen (viool), Liesbet Jansen (viool), Bram Bossier (altviool), Vincent Hepp (altviool), Peter Devos (cello) programmatie & piano (opname) Dominique Pauwels zang (opname) Maria Portela Larisch stem meisje nl (opname) Cecile Verwee stem meisje fr (opname) Eva Rose Thys vertaling Frans Monique Nagielkopf assistente kostuums Claudine Grinwis Plaat Stultjes ontwerp & productie bug Stichting Logos technische coördinatie Brecht Beuselinck techniek Jannes Dierynck, Brecht Beuselinck productieleiding Kristel Deweerdt spreiding Frans Brood Productions foto Kurt Van der Elst video Pascal Poissonnier, Jan Bosteels productie LOD muziektheater en KVS coproductie Le Manège Maubeuge, La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq, Théâtre de Namur met dank aan Bart Maris, Wim Piqueur, David Messeman, DADA Studios