Koen Broos
do 10 okt - do 7 mei

In between violet and green

LOD / Atelier Bildraum (Steve Salembier & Charlotte Bouckaert)
10 okt
-
7 mei

Architect Steve Salembier en fotografe Charlotte Bouckaert laten je zowel de tuin als het landschap ervaren en hoe die onderhevig zijn aan het spel van de seizoenen. Als techniekers van de verbeelding sleutelen de twee artiesten voor je ogen aan hun beeldend universum.
 

Het vertrekpunt is Monets tuin te Giverny en de daarbij horende reeks schilderijen Les Nymphéas. Als grondlegger van het impressionisme brak Monet voor het eerst uit de salons en zette zijn schildersezel bewust in de natuur. Voor Atelier Bildraum werkt vooral de verwevenheid van schilderen en tuinieren als belangrijkste inspiratiebron. Monet bewees immers hoe beeld en ruimte, tuin en landschap, onlosmakelijk met elkaar verbonden en maakbaar zijn.

De tuin en het landschap zijn dan ook de hoofdpersonages van In between violet and green. De tuin is dat toegeëigend stukje wereld waarin we ons in alle beslotenheid kunnen terugtrekken en die we vanuit onze eigen dromen en verlangens uitbouwen tot een persoonlijke idylle. Ze vertelt zo iets over wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De voorstelling gaat op zoek naar hoe alle tuinen samen het landschap vormen en hoe iedereen de wereld waarin hij leeft uiteindelijk ook mee bepaalt.

Op scène staan een architect en een fotografe. Hij is in de weer met zelf ontworpen maquettes, zij fotografeert en projecteert. Het publiek is getuige van zowel de ambachtelijke totstandkoming van het beeld als van het resultaat dat dat oplevert. Als techniekers van de verbeelding sleutelen Steve Salembier en Charlotte Bouckaert van Atelier Bildraum voor de ogen van het publiek aan hun universum. Een wereld die langzaam vorm krijgt op de muziek van componist Thomas Smetryns, en muzikanten Jakob Ampe en Benjamin Dousselaere.

Ergens tussen paars en groen, daar ligt de kleur die alles met elkaar verbindt, daar, ergens op oneindig, tussen de tinten lucht en water in.

Claude Monet, uit briefwisseling met Paul Cézanne, ca. 1869

Credits

concept, regie, scenografie Atelier Bildraum (Steve Salembier & Charlotte Bouckaert) compositie Thomas Smetryns dramaturgisch advies Piet Arfeuille, Vladimir Miller met Steve Salembier & Charlotte Bouckaert muzikanten Jakob Ampe, Benjamin Dousselaere, Thomas Smetryns kostuumadvies Lieve Pynoo lichtadvies Rik Teunis techniek Pino Etz, Christoph Donse, Rik Teunis, Peter Quasters, Jannes Dierynck productieleiding Rozemarijn van Kalmthout productie LOD muziektheater, Atelier Bildraum, Theater Malpertuis, De Munt / La Monnaie met dank aan Camille Bourgeus, Philip Janssens met de steun van De Ververij Ronse, De Spil Roeselare, Kunstenwerkplaats Pianofabriek