do 5 dec 20:00

Dead Ladies Show #1

Passa Porta / Gaea Schoeters
5 dec
20:00
  • 5 dec
    20:00
    in, Gent
    LOD

Een swingende ode aan drie topvrouwen die tijdens hun leven werden miskend of in de schaduw gesteld van hun mannelijke collega's, dat is de Dead Ladies Show. 

Schrijfster Gaea Schoeters presenteert de Dead Ladies Show, een avondvullend spektakel over drie opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

In deze eerste aflevering breken Chokri Ben Chikha, Bieke Purnelle en Annelies Verbeke een lans voor de Engelse schrijfster Katherine Mansfield, de Berberse rebellenleidster Dihya, en de Lets-Amerikaanse fietsende globetrotster Annie Londonderry. Mezzosopraan Els Mondelaers wekt samen met pianiste Lies Colman de Armeens-Amerikaanse zangeres en componiste Cathy Berberian weer tot leven.

Een sprankelend café chantant in LOD Studio. 

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanleys schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

In elke Dead Ladies Show delen twee vrouwen en een man, bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars, hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie vertellingen volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

Credits

curator/presentator Gaea Schoeters sprekers Annelies Verbeke, Chokri Ben Chikha, Bieke Purnelle piano Lies Colman zang Els Mondelaers productie Passa Porta coproductie Beursschouwburg, LOD muziektheater, Kaap/Vrijstaat O.