Daan Janssens

Daan Janssens (°1983) is muziekcomponist bij LOD. Hij studeerde viool, piano en muziektheorie aan de Brugse muziekschool. Van 2002 tot 2007 studeerde hij compositie aan het conservatorium van Gent bij Frank Nuyts, Filip Rathé en Godfried‐Willem Raes. Hij studeerde ook orkestdirectie bij Lucas Vis. Hij volgde masterclasses compositie bij onder andere Marco Stroppa, Isabel Mundry en Bruno Mantovani, en ensembledirectie bij Ensemble Modern, Johannes Kalitzke en Marco Angius.

Met zijn strijkkwartet Passages(2005) won hij de eerste prijs op de compositiewedstrijd Week van de Hedendaagse Muziek 2006. Zijn composities (...nuit cassée.), (étude scénographique), (es), (...en paysage de nuit...), (Paysages – études) I en Les Aveugles werden geselecteerd door ISCM Vlaanderen. Werk van hem werd gespeeld op onder meer het TRANSIT festival, Concertgebouw Brugge, Ars Musica, De Singel, ISCM world music days 2009, Darmstädter Ferienkurse, Festival Musica Strasbourg... Hij werkte onder meer samen met het Ensemble Intercontemporain, Musiques Nouvelles, het Spectra ensemble, Vocaallab, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Ensemble Orchestral Contemporain en solist Jean‐Guihen Queyras.

Sinds 2006 is hij dirigent van het Nadar ensemble, een ensemble voor hedendaagse muziek. Met Nadar stond hij op nationale en internationale podia als Ars Musica, Concertgebouw Brugge, Festival Musica Strasbourg en de Donaueschinger Musiktage. Sinds 2007 is hij als onderzoeksassistent verbonden aan het Conservatorium van Gent.

Vanaf 2008 werkt Janssens nauw samen met LOD. In maart 2012 ging zijn opera De Blinden in première, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Maurice Maeterlinck, een samenwerking met Patrick Corillon. In april 2017 bracht Janssens een nieuwe opera, Menuet, op de planken. Deze opera, gemaakt in opdracht van LOD, baseert zich op het gelijknamige roman Menuet van Louis Paul Boon. Menuet gaat over een getrouwd koppel en hun huishoudhulp, die een huis delen en zich desondanks eenzaam voelen. Het verhaal toont de woonsituatie vanuit de drie verschillende perspectieven. Fabrice Murgia verzorgt de regie, Daan Janssens de muziek. 

Producties

  • 6 nov
   20:00
   On tour,
   Concertgebouw Brugge (BE)
  • 8 nov
   20:00
   On tour,
   CC De Werf - Aalst