ZINGEN

RELEASE YOUR INNER OPERA SINGER!

Even stilstaan bij iets heel alledaags: zingen!
En wat meer info over opera.
Uiteraard mag er ook gezongen worden in de klas!

Zingen. Dat doet iedereen, geef maar toe. Het is geen kwestie van ‘kunnen’, het is vooral een kwestie van (durven) doen. En misschien is zingen ook niet altijd ‘zingen’. Het is soms brullen, neuzelen, hummen, in je hoofd, in groep, alleen, per ongeluk, ...

Groepsgesprek

  • Wanneer zing jij?
  • Zing je alleen maar als je helemaal alleen bent? Of samen met anderen?
  • Stoort het als er iemand luistert wanneer je zingt?

 

Groepsopdracht

  • Stap allemaal door elkaar rond. 
  • Bedenk een liedje dat (zo goed als) iedereen kent (eender welk: Eurosong? Kinderliedjes? Popmuziek?).
  • Tik vervolgens iemand aan, die het lied begint te zingen. Na een paar zinnen stopt hij / zij met zingen en tikt de volgende aan. Die andere probeert het vervolg te zingen. Lukt dat, dan kan je samen verder zingen.

Lukt dat? Dan gaan we een stapje verder!  

  • Zelfde opdracht als daarnet,maar als je per twee en lied gezongen hebt, ga je als duo op zoek naar anderen. 
  • Je zingt als duo je lied voor, en zo sluiten telkens meer mensen aan bij het groepje. Op het einde zingt iedereen samen. 

Er wordt heel veel verschillende muziek gezongen. Denk maar aan de audities bij zangwedstrijden (vb the Voice). Daar krijg je klassieke zangers, metal-grunters, crooners, popzangers, doorrookte stemmen, kinderstemmetjes, ...

 

Groepsgesprek

  • Wie vind jij een goeie zanger(es)? Kan je uitleggen waarom? 
  • Probeer te omschrijven welke zangstijl of genre je mooi vindt.

 

Groepsopdracht

  • Zoek met je groep een hit van dit moment, die iedereen zeker al gehoord heeft en dus ook kent. Zoek de tekst en de clip op, en zing allemaal mee met het origineel.
  • In groepjes van 4 tot 6 mensen, ga je nu die bekende hit aanpassen naar een ander genre. Kies uit heavy metal, opera, rap of vlaamse schlagers.
  • Je kan ook proberen om bij het origineel te blijven, maar dit eens dubbel zo snel of net dubbel zo traag te zingen.

 

Zangstemmen in opera

In Be My Superstar wordt veel gezongen. Het is niet voor niets een opera! Al krijg je hier geen groot orkest en heel veel zingende personages. Er zijn wel gezongen dialogen, en ook aria's (een aria is een ‘lied’ in een opera. Eén zanger(es) zingt haar of zijn lied, een soort solomoment).

Er zijn in deze opera maar 2 zingende personages.

 Zangstemmen zijn er van heel hoog tot heel laag. De bekendste zijn (van laag naar hoog): bas – tenoralt – sopraan. Bas en tenor zijn mannenstemmen, alt en sopraan zijn vrouwenstemmen.
Maar er zijn ook nog andere zangstemmen. Bij de vrouwen heb je nog een hogere zangstem dan de sopraan: de coloratuur-sopraan. Zij kan extreem hoog en virtuoos zingen, zoals in dit voorbeeld. Er zit ook nog een zangstem tussen de sopraan en de alt: de mezzo-sopraan. Die zangstem gaat niet zo hoog als de sopraan, maar wel hoger dan een alt.

Ook bij de mannen zijn nog ‘tussenstemmen’. Tussen de tenor en de bas, zit nog de bariton. Minder hoog dan de tenor, maar wel wat lager. Maar niet zo laag als een bas!

Een heel bijzondere mannenstem is de contratenor. Dit is een man die zingt op de toonhoogte van een vrouw (alt), met zijn kopstem dus. Dat wordt soms in pop- en rockmuziek gedaan (denk maar aan Freddie Mercury van Queen), maar in de klassieke muziek bestaat dit al lang.  

De zangers in Be My Superstar zijn een sopraan en een contratenor. Deze zangstemmen zijn zeer bewust gekozen. Doordat de contratenor zo hoog zingt (als man), zitten beide personages in hetzelfde ‘register’ te zingen. Het is dus niet altijd even duidelijk wie zingt.

Dit past natuurlijk perfect binnen het thema. De stem van een contratenor is niet alledaags, anders dan doorsnee zangers en dus een ‘makkelijk’ doelwit voor pestgedrag.

Welke termen heb je geleerd?

Opera, aria, sopraan, contratenor, bas, tenor, alt, bariton, register

TEST: Hoe goed is jouw opera-kennis? 

Het antwoord is: beter dan je denkt! Luister hier naar enkele van de allerbekendste opera's uit de geschiedenis. Voor groepen: vinden jullie er eentje die iedereen kent? Zing dan met de hele groep de aria mee en laat de opera-diva in je los! (Laat ook de jongens eens proberen om met een sopraan-aria mee te zingen, zoals een contratenor!)