Stef Stessel

SPIRIT CAPITAL - The Seat of Memory

Roland Gunst / John K Cobra / Moussem
i.h.k.v. 10x10 i.s.m. Vooruit
do 23 sep - vr 24 sep
23 sep
-
24 sep

Dansende tweelingzussen go dandy

De “tropical bungalow” is een woning die bedacht werd door de witte koloniaal in Congo. De woonst werd ingedeeld volgens het principe van zoning, het opdelen van bewegingsruimte voor wit en zwart. Maar de boys, de zwarte jongens die werkten in deze huizen, namen rond 1910 de dandyeske kledingstijl van de witte overheerser over: de sapeurs waren geboren. Die sapologie, of sape, vormt het uitgangspunt van ‘SPIRIT CAPITAL - The Seat of Memory’ van de conceptuele kunstenaar Roland Gunst.

De titel van de voorstelling verwijst naar een object uit de Congolese Luba-traditie. Een “spirit capital” was een houten hoofdsteun, met aan de basis meestal twee identieke vrouwelijke figuren. Dit voorwerp had een symbolische functie, als “lieux de mémoire” - bijna letterlijk: een geestelijke en geschiedkundige opslagplek. Ze neemt dan ook een belangrijke reflectieve en historische plek binnen de Luba-gemeenschap in.   

Gunst plaats op het podium ook twee identieke figuren: Les Mybalés, het dansduo gevormd door tweelingzussen Doris en Nathalie Bokongo Nkumu. In ‘SPIRIT CAPITAL’ transformeren ze de scène tot een geritualiseerde plek en nemen ze je mee op een ruimtelijke en mentale reis. Hun historisch onderdrukte lichamen bevrijden zich via bewegingen, woorden, geluiden, muziek en uiterlijke transformaties van de ketens van de geschiedenis.

In het kader van 10x10, een samenwerking tussen LOD muziektheater en Kunstencentrum Voo?uit.

In het kader van 10x10, een samenwerking tussen LOD muziektheater en Kunstencentrum Voo?uit.

Onderdeel van:
10x10

“Door het performen van fluïde gendernormen kan de sapeur machtsverhoudingen herschikken of machtsconcentratiepunten verplaatsen.”

- Roland Gunst

Credits

concept & regie Roland Gunst_John K Cobra choreografie Moya Michael performers Doris Bokongo Nkumu & Nathalie Bokongo Nkumu (Les Mybalés) tekst Roland Gunst_John K Cobra & Esther Severi  dramaturgie Esther Severi soundscape Laryssa Kim verteller Maravilha Munto scenery & light design Stef Stessel kostuums en scenografie Andrea Kränzlin techniek Pieter Kint productie John K Cobra institute of Videoartfacts & Moussem Nomadisch Kunstencentrum coproductie deSingel, Kunstencentrum Voo?uit, Kaaitheater & d e t h e a t e r m a k e r met de steun van de Vlaamse Gemeenschap & de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in zuidelijk Afrika, SABAM met dank aan Arsenaal/Lazarus, Latitudes Art Fair & The Centre for the Less Good Idea in coproductie met LOD muziektheater

LOD-artiesten & componisten